Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lokaal bestuur Nijlen springt verstandig om met energie

Ook gemeentebesturen hebben af te rekenen met flink stiigende kosten voor gas, elektriciteit, mazout en brandstof. Voor dit jaar wordt de meerkost voor Nijlen geraamd op 750.000 euro. Daar moet iets aan gebeuren en dat doet de gemeente met enkele maatregelen.

Verwarming iets lager en geen sluimerverbruik

In alle openbare gebouwen zullen de ruimtes en de kantoren komende winter maar verwarmd worden tot 19 graden. Dit is dus ook het geval in het gemeentehuis en de bibliotheek. Ook in het zwembad zal de temperatuur iets lager gezet worden. Het water van de douches bv gaat naar 34 graden.

Alle medewerkers moeten ook hun steentje bijdragen om niet meer energie te verbruiken dan strikt noodzakelijk. Het overal uitschakelen van toestellen als laptops en schermen en de verlichting horen daar bij.

Nieuw: energiedelen

De gemeente zet ook in op energiedelen. Een voorbeeld maakt duidelijk hoe het werkt: als in de zomermaanden de zonnepanelen van githo nijlen meer stroom opbrengen dan nodig, dan kan die stroom doorgeschakeld worden naar bv het zwembad. Ook tussen andere gemeentelijke gebouwen is zo’n energie-uitwisseling mogelijk. 

Maatregelen buiten gemeentelijke gebouwen: minder openbare verlichting

De meest in het oog springende maatregel is het veel minder laten branden van de openbare verlichting. Binnenkort zal in de gemeente de straatverlichting niet meer branden tussen 23 uur en 5 uur, met uitzondering van:

  • de dorpskernen in Kessel-Station, Kessel, Bevel en Nijlen.
  • de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag.

Waar er interactieve openbare verlichting is (langs invalswegen zoals Herenthoutsesteenweg, Broechemsesteenweg en Berlaarsesteenweg), daar zal de openbare ledverlichting gedimd worden naar 50%. Dit verlaagt het verbruik aanzienlijk maar zo blijft er wel verlichting.

Sommige van deze maatregelen kunnen meteen genomen worden, voor andere zal het even duren voor deze op het terrein te zien zullen zijn.'

Ook werken op de langere termijn

Als gemeente werken we al langer aan investeringen die de kosten op langere termijn drukken en die ook duurzaam zijn:

  • de openbare verlichting wordt geleidelijk aan omgeschakeld naar zuinige led-verlichting
  • zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen zorgen voor energie
  • lichtsensoren beperken het verbruik
  • nieuwe gebouwen zijn duurzaam, bv de schoolgebouwen.

Deel dit artikel